November 2013

Onderweg van herfst naar winter

We gaan weer zoetjes aan op weg naar de killere, donkere en regenachtige dagen.  Maar nu eerst nog even genieten van de magnifieke herfstkleuren!        De tijd van de verwarmende theeen als Sterrenmix en Rooibos met appeltjes en kaneelsnippers komt er weer aan. Geurige gerechten op het fornuis, zoals stoofpeertjes of wildgerechten, maaltijdsoepen en ovenschotels. Tijd om de specerijenkast aan te vullen met Laurierbladeren, Kruidnagel, Steranijs en pepersoorten. Allemaal lekker verwarmend.

De herfst en wintermaanden lenen zich bij uitstek voor gezellige huiselijkheid. Ook onze workshops zijn weer aangepast aan de tijd van het jaar. Zo kun je een praktische kruidendag volgen, deelnemen aan teaparty's, leren over het gebruik van Komboucha en Kefir, kennismaken met de MIR-methode voor jouw kindje en jezelf en de sterren van de hemel koken met heerlijk geurende specerijen.

Op Facebook kun je onze nieuwe pagina Liken. Hier zul je ook steeds meer recepten en info gaan vinden. En leuke aanbiedingen, speciaal voor jou!!

facebook pagina kruidwis Like en share ons voor 1 december! Je dingt dan mee naar een heerlijk gevulde theedoos die we per post aan jou versturen als jij de winnaar bent! De winnaar wordt op de facebookpagina en op de site vermeld.

KIDS , Kinder-Kruiden-Kookfestijn : Maak je eigen hoestsiroop en kruidentoffees - 6 november 

Op Woensdagmiddag 6 november, gaan we weer heerlijk aan de slag met wilde kruiden om zelf hoestsiroop te maken. Welke jij vast en zeker lekker vindt. Daarnaast brouwen we ook Kruidentoffees, geweldig toch? Doe jij ook mee?

14.00-16.00 uur.Kosten 12,50. We werken met max. 8 kinderen.

KRUIDEN, Komboucha en kefir, eeuwenoude elixers - za. 16 november

Melkkefir, waterkefir en Komboucha. Ze spreken nog altijd tot de verbeelding.  Als je de korrels van de waterkefir rond ziet dansen in de pot, kun je je bijna niet voorstellen welk een grote geneeskracht deze culturen bezitten. Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft, met al zijn rechtsdraaiende melkzuren, tot het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem en het bereiken van een hogere leeftijd. 

De Kombouchazwam doet voor de kefir zeker niet onder. het is vooral het glucoronzuur dat voor een uitstekende ontgifting van het lichaam zorgt. Dit melkzuur heeft een remmende werking op tal van schadelijke bacterieen, vooral op de darmbacterieen: de Komboucha heeft sterk antibiotische eigenschappen. Het melkzuur bevordert bovendien de celademhaling. Ook het kliersysteem wordt gereingd, de voedselvertering verbetert en urinezuren geneutraliseerd.

Tijdens deze workshop leer je alles over de verzorging en het gebruik van Komboucha en Kefir, over de brede geneeskrachtige werkingen en hoe je het kunt verwerken, bovendien ontvangt iedere deelnemer van alle 3 een starter voor thuis! Kun jij ook gelijk aan de slag voor je gezondheid. De workshop duurt van 13.30 tot 16.00 uur en kost 37,50. (Er zijn bokalen van 1700 ml. te koop voor 3,50 - deze hebben een heel brede hals en zijn uitermate geschikt voor de Komboucha) svp aanmelden voor 13 november. 

KRUIDEN, teaparty, gecombineerd met de workshop "Alles over Kruidenthee", 15 of 18 nov. 

Twee weken geleden heeft de Kruidwis een deal afgesloten met Social Deal. Het is voor jullie mogelijk om ook aan te schuiven op vrijdag 15 november van 13.30 - 16.00 uur of op maandag 18 november 10.00 - 12.30 uur.

Voor de gezellige teaparty, met uitleg over de verschillende kruidentheeen en lekkere kruidkoek, de workshop "Alles over kruidenthee" en jouw eigen samengestelde kruidenmix, betaal je nu maar 18,75. De helft van de normale prijs. Een buitenkansje dus. Gezellig om samen met een vriendin te doen! Aanmelden zoals onder aan de nieuwsbrief vermeld wordt.

KRUIDEN, Praktische kruidendag, za. 23 nov. 

Het wordt weer guur!!! Dus kom zelf hoestsiroop maken! Medicinale wijn? Een gorgelmiddel bij keelpijn? Een stoomkruidenmengsel? Een koolomslag? Een rustgevende of antigriep mix? Jij draait er na deze workshop je hand niet meer voor om. In de Hollandse wintermaanden zit jij nu goed! Alles wordt onder deskundige begeleiding gemaakt en vervolgens mee naar huis genomen.

13.30 - 17.00 uur, 45,00 inclusief alle te maken producten en een handige receptenmap voor thuis. Svp aanmelden voor 20 november.

SPIRITUEEL, Baby en Kinder MIR, wo. 27 nov.

"De BabyMIR helpt een baby om zich welkom en veilig te voelen op aarde. En om al vroeg negatieve ervaringen en emoties los te laten en contact te houden met zijn of haar ware aard. Volwassenen kunnen de BabyMIR doen om ervaringen te helen uit hun babytijd en weer liefde en zachtheid in zich toe te laten.
 "De KinderMIR is bedoeld voor kinderen en voor het innerlijke kind van volwassenen. Het zorgt bij kinderen voor heling van henzelf, maar puur en alleen doordat ze hun eigen 'waarheid' weer mogen gaan leven. Wanneer ze weer terug komen bij zichzelf, bij hun eigen blauwdruk, hun eigen kleuren, valt er veel spanning van ze af en lossen veel emotionele en lichamelijke klachten vanzelf op. Voor volwassenen werkt de KinderMIR helend voor hun Innerlijk Kind." Aldus Mireille Mettes van de MIRmethode op haar site.

Je gaat werken met de Baby- en de KinderMIR. En ontvangt de kaarten die hierbij horen, zodat je thuis lekker door kunt oefenen. Breng gerust jouw kindje mee, dan kunnen jullie samen zingen en dansen en helen. Vanzelfsprekend wordt de methode op begrijpelijke wijze uitgelegd. Een geweldige workshop voor opvoeders! Woensdag, 27 november, 14.00-15.30 uur. Deelname 15,00 voor volwassenen. aub aanmelden voor 23 november.

Er bestaat tevens mogelijkheid voor ondersteuning met Bachremedies of Cosmic & Flowerremedies.

CULINAIR,  Soepmarathon 7 dec.

Om alvast in je agenda te noteren!! Op 7 december volgt een nieuwe "Wereldsoepen"marathon! In de nieuwsbrief van december zul je meer informatie ontvangen. Begin maar vast met ruimte in de vriezer te maken!

Super Mandala-Kruiden High Tea -combiworkshop  

Als je iemand (gezamenlijk)een leuk cadeau voor de feestdagen wenst te geven, denk dan eens aan een combiparty bij De Kruidwis. Bij de combi-workshops wordt de kruidenkennis van Jolanda gecombineerd met een specialiteit van iemand anders.

Bij deze workshop is de ontvangst bij De Kruidwis met een heerlijke proeverij van diverse soorten lekkere kruidenthee. Hierbij worden allerhande kruidencake's, kruidenhapjes en sandwiches geserveerd. Tussen het gezellige babbelen en peuzelen door, wordt uitleg gegeven over de werking van de theeen. Het heerlijke genieten wordt na zo'n 1,5 - 2  uur afgesloten met een Kruidenlikeurtje of sapje. Na een korte pauze, wordt de workshop verder begeleidt door gastdocente Yolanda Yalcin. Zij legt de grondbeginselen van de mandala uit en daarna tekent of schildert elke deelnemer (naar keuze) een eigen (kruiden-) mandala. De duur van de totale workshop is zo'n 4,5 uur en de kosten bedragen 67,50 inclusief alle consumpties, hapjes en te gebruiken materialen. Een uitermate leuke workshop om te delen met vriendinnen of voor een jaarlijks dagje uit. De workshops zijn te reserveren voor een zaterdag of woensdagmiddag. Datum in overleg.

Reserveren en Van alles wat

Wil je meedoen met een workshop, reserveer dan via de mail bij . Wens  je meer info, dan ben je ook vrij te bellen of mailen. (073-6410937)

Evenals voorgaande jaren kan in december de lezing "Kerstgebruiken van over de gehele wereld" gegeven worden. Sommige gebruiken zijn voor ons gewoonweg ondenkbaar..........Hoe vier je kerst bij 30 graden, wat eet men in Japan met de kerst? en hoe brengt men in Finland, in het land van de kerstman, de kerstdagen door? Deze en nog heel veel andere bijzondere gebruiken hoort u in de super interessante en gezellige lezing "Kerst over de gehele wereld". Mail voor meer info en de prijzen.

Steeds vaker komt de vraag of de kruidencursus eens doordeweeks gegeven kan worden, omdat veel mensen op zaterdag moeten werken. Heb jij daar interesse in? Laat het me even weten. Ook voor het komende voorjaar gaan we weer een planning maken voor de nieuwe Kruiden in een Notendop op zaterdagen. Geef jezelf ook alvast vrijblijvend op als jij zin hebt om mee te doen.

Voor alle workshops op de site geldt, dat als jij (minimaal) 6 personen bij elkaar brengt, ook de datums speciaal voor jouw groep kunnen worden gepland.

Tot gauw!

Alle medewerkers van De Kruidwis wensen je een heerlijke herfst, we hopen je snel (weer) te mogen begroeten!

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan anderen!

Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen, meld je dan aan op onze site

De laatste stralen van de zon, strelen mij nog heel even. Ik wou dat ik ze grijpen kon, om ze aan jou te geven..............


Kruidige groetjes,

Jolanda van der Ben
De Kruidwis - www.kruidwis.info