Maart 2014

Lentekriebels

Het is weer lente!!!

Genieten jullie ook zo van het frisse groen aan de bomen? Eindelijk is het weer zo ver. Speenkruid, Maarts Viooltje, Klein Hoefblad en Madeliefjes  bloeien alweer volop. Brandnetelltjes, vol vitaminen en mineralen, zijn alweer pluk klaar, evenals het jonge Paardebloemblad. Verwen jezelf door de laatste twee heerlijk in je salades, soepen en omeletjes te gebruiken. Even wat kokend water over de brandnetels en de brand is er af...Zet lekkere reinigende theetjes van Madeliefjes, Hondsdraf en Brandneteltjes. Vier het voorjaar!!

Ook De Kruidwis heeft de lentekriebels!! We gaan heerlijk aan de slag met alle waardevolle wilde planten. Binnenkort start weer onze befaamde Kruiden in 'n Notendop, de kruidencursus van De Kruidwis. Kom genieten van een Brandneteldagje. Trek de stoute wandelschoenen aan voor een jonge plantjes herkenning in de Moerputten, of kom een voorjaarsreiniging doen met supersappen! Er zijn ook nog enkele kindjes welkom bij het Kinder Kruiden Kookfestijn.


Opening Kruidenwinkel

Om het jou mogelijk te maken, altijd voor je kruidenproducten bij ons terecht te kunnen, hebben wij de openingstijden van de winkel los gelaten. Vanaf nú bel je naar 073-6410937 om af te spreken wanneer jij wenst te komen, of je stuurt een mailtje! Zo zijn jouw vrije uren voortaan ook altijd de tijden waarop je terecht kunt voor het shoppen in onze winkel. Tijdens het koken mis pakken? Gewoon bellen.. tijd doet er niet meer toe.. jolanda@kruidwis.info of 073-6410937. Mailadres en telefoonnummer zijn ongewijzigd, dus je kunt het kaartje van De Kruidwis gewoon in je portemonnee bewaren.


Start nieuwe kruidencursus: KRUIDEN IN 'N NOTENDOP-1

Het voorjaar is de mooiste tijd om weer met onze kruidencursus te starten.  Kruiden in 'n Notendop - deel 1, leid je gedurende 5 ochtenden door kruidenland. Dit eerste blok is een kennismakingsblok. Je leert allerhande facetten van de kruidengeneeskunst én gaat gelijk aan de slag met het werken met wilde kruiden. Hierna kun je beslissen over je verder wenst te gaan met deel 2, het werken met geneeskruiden bij allerhande klachten. (na de zomervakantie)

In het eerste uur van iedere les krijg je informatie over de theorie achter de kruiden; een stukje geschiedenis, de werkzaamheid van de kruiden en planten om ons heen, grappige anekdotes, volkswijsheden en tips. Hierna volgt de praktijk, je maakt met behulp van (verse) kruiden diverse soorten kruidenproducten; theetjes, siropen, zalfjes enz. We proeven, ruiken en genieten! Al je zintuigen komen aan bod. De kosten voor 5 ochtenden, van 10.00 tot 12.30 uur, inclusief al het te gebruiken materiaal en een mooie syllabus zijn € 195,00. (bij de cursus kunnen geen kortingsbonnen ingeleverd worden) Wil jij meedoen? Geef je dan aub op vóór 5 april. Tussen de lessen zit één keer 2 weken, daarna 3 weken.

Geplande datums: 12 april - 26 april - 17 mei - 7 juni en 28 juni.


KRUIDEN - Jonge plantjes herkenning - Wandeling in de Moerputten - woensdag 2 april 

Vlonder moerputten Vindt de kruiden in het wild. Ga ze ontdekken en "zien"! Tijdens een prachtige wandeling door het natuurgebied De Moerputten, struinen we over zandwegen, over vlonderpaadjes en over de prachtig gerestaureerde spoorbruggen over het water. Een unieke ervaring, vergeet zeker je fototoestel niet!! Na de wandeling met kruidenuitleg genieten we van een heerlijke kop kruidensoep met kruidenbrood op de picknickweide. Heb je geen vervoer, dan kun je mee rijden vanaf De Kruidwis.

Deze workshop gaat alleen door bij redelijk droog weer. Deelname kost: € 17,50. We verblijven er ongeveer 2-2,5 uur.

2 april. Start wandeling is om 14.00 uur. aub opgeven vóór  1 april.


KRUIDEN - Brandneteldagje, zaterdag 5 april

Tijdens deze workshop gaat alle aandacht uit naar de Brandnetel. één van de meest voorkomende (on)kruiden in ons land, maar zeer zeker ook een van de waardevolste!! De plant in de mythologie en symboliek, haar geneeskrachtige eigenschappen en het cosmetisch en culinair gebruik, het komt allemaal aan bod. Aan het einde van deze workshop heeft deze vurige dame geen geheimen meer prijs te geven. Met zelf geplukte netels wordt thee, zalf en een tonicum met rode wijn gemaakt. Hierna maken we een minilunch met een smakelijke brandnetelomelet en brandnetelsoepje. En De Kruidwis zou De Kruidwis niet zijn als er zonder heerlijke recepten huiswaarts wordt gekeerd. Vanaf vandaag staat er Brandnetel op het menu!!

5 april, 10.00-12.30 uur, kosten € 37,50 - aub inschrijven vóór 1 april.


KIDS - Kinder Kruiden Kookfestijn - woensdag 16 april 

Ons thema voor vandaag is MAIS..... We maken een lekkere Maissalade en gaan Maiskoeken bakken. We snijden en hakken dat het een lieve lust is en natuurlijk gebruiken we veel verse kruidjes!!

Doe jij ook weer mee? Als je tussen de 6 en 10 jaar oud bent, ben je van harte welkom!! Opgeven hoeft alleen voor nieuwe deelnemertjes.

16 april - 14.00 - 16.00 uur - € 12,50


CULINAIR - Koken met Voorjaarskruiden - zaterdag 19 april 

kruidenvijzel Bij deze workshop wordt er met onkruid gekookt en hierna zul je het nooit meer zo noemen! We maken gebruik van de wilde voorjaarskruiden. Gezamenlijk worden de heerlijkste kruidencreaties op tafel getoverd. Wat te denken van Paardebloemkwark, Brandnetelomeletjes, Kruidenscones, Voorjaarssoep met wilde kruiden, Kruidige gehaktballetjes en Kruidenpesto? Bij goed weer ga je de kruiden mee verzamelen, bij minder weer haalt Jolanda zelf alleen een natte pet.
Na het kokkerellen wordt er gezamenlijk gegeten.
De Kruidwis zorgt nog voor een heerlijk kruidenbrood met Bruschetta en een kruidenlikeurtje of sapje om de lunch helemaal af te maken. Iedere deelnemer heeft de beschikking over een eigen gasfornuisje met toebehoren.
Een heel smakelijke voorjaarsworkshop waar bij je de vitaminerijke kruidjes vast gaat waarderen! Ook leuk als vriendinnenuitje, voor een zussendag of om zomaar iemand mee te verrassen.

19 april - 13.00 -17.00 uur, de workshop duurt ongeveer 4 uur, enige uitloop kan altijd. Kosten € 60,00.  a.u.b. opgeven vóór 12 april.


SPIRITUEEL - NIEUW - Edelsteenwater - Balsem voor de ziel - woensdag 23 april 

Kom edelsteenwater proeven en zonnewater drinken. Je maakt kennis met Chalcedoon, Carneool, Gele Agaat, Heliotroop, Magnesiet, Rozenkwarts en Bergkristal en hun werkingen. Deze zijn heel divers; reinigend, vitaliserend, kalmerend, verzachtend enz.

Van alle bovenstaande stenen ontvang jij een setje om thuis jouw eigen water op te kunnen laden. Tevens ontvang je een blauw waterglas voor het zonnewater.

23 april - 14.00 - 16.00 uur. Kosten € 35,00 aub opgeven vóór 15 april


KRUIDEN  - Gezonder met sappen - maandag 28 april

Het veelvuldig gebruik van vers sap van groente, kruiden en fruit levert een bron van mineralen, vitaminen en enzymen voor het lichaam. Hierdoor wordt het imuunsysteem versterkt en de helende kracht van het lichaam aangesproken. Wens je meer energie? Doe mee aan deze workshop en leer hoe op eenvoudige wijze klachten kunnen verminderen en verdwijnen. Er worden volop sapsoorten gemaakt en geproefd. Met een mooie syllabus vol recepten en wetenswaardigheden over de voedingsstoffen kan thuis volop aan de slag worden gegaan.

Ook de voorjaarsreiniging met sappen en kruiden komt aan bod!! Dus verwen jezelf!!!!!!!!!

28 april - 10.00 - 12.30 uur - kosten € 39,50 - aub opgeven vóór 21 april


Wil je meedoen met een workshop, reserveer dan via de mail bij Jolanda@kruidwis.info of op onderstaand telefoonnummer, onder vermelding van jouw naam, adres- en tel. nummer. Wens je meer info, dan ben je vanzelfsprekend ook vrij te bellen of te mailen. (073-6410937) De workshops gaan door bij een min. van 4 personen. Bij annulering ontvang jij ongeveer een week tevoren bericht. Kosten mogen op de dag zelf betaald worden. Uitzondering hierop is de kruidencursus.

Voor alle bovenstaande en voor workshops op de site geldt, dat als jij (minimaal) 6 personen bij elkaar brengt, ook de datums speciaal voor jouw groep kunnen worden gepland.

Lente. Ben ik die kriebel in mijn keel kwijt, is-ie in mijn buik gekropen.
Loesje

Kruidige groetjes,

Jolanda van der Ben
De Kruidwis.