December 2014

Kruiden in de winter.

Eindelijk is het dan koud! Het plantenrijk mag haar welverdiende rustperiode ingaan. En dat werd tijd. Tot de dag van vandaag staat de Ananassalie in de tuin nog volop in bloei, niet te geloven, elke dag verschijnen er nog nieuwe felrode bloemetjes, vol nectar. Een sierraad voor de tuin, een finishing touch van vele mooie nagerechtjes. Maar uiteindelijk put de lange groeiperiode de plant toch uit, dus welkom rustperiode!

Ook wij mensen hebben na het volop naar buiten treden, druk zijn met groei en volle dagen, behoefte aan een rustperiode. Even bezinnen, loslaten en genieten van de groei- en bloeistop. Kruip eens met een goed boek en heerlijke kop kruidenthee bij de verwarming of de houtkachel, neem een warm kruidenbad of laat je voeten masseren met sint-jansolie met Rozemarijn, de laatste voor een betere doorbloeding, dus lekkere warme voeten, vergeet even het heilige moeten en ontspan.

Natuurlijk hebben we kant- en klare heerlijke wintertheetjes in onze winkel. Maar vindt jij het leuk om je eigen winterse, verwarmende theetjes samen te stellen? Een snufje van dit, een snufje van dat.... We hebben een leuk pakketje voor je samengesteld met Venkelzaad, Zoethoutsnippers, Jeneverbessen, Gemberstukjes, Kaneelsnippers, Kardemom-, Steranijs-, Foenegriek- en Anijszaden. (totaal ongeveer 200 gram) Wordt verzonden in een brievenbusdoos. Inclusief porto kost het pakketje 14,95. Ook erg leuk om naar iemand toe te sturen voor de kerstdagen! Bestellen? Kijk even bij de onderste allinea van deze nieuwsbrief.


Midwinter - De magische Maretak - 20 december.

Een workshop over de maretak mag in de decembermaand niet ontbreken! Op zaterdag 20 december, geniet je onder de Kruidwis kerstboom van een lekker glas gluhwein. De oorsprong van Yule of Joel wordt verklaard en je luistert naar de mythe over de Maretak uit de Noorse Edda. Natuurlijk komt ook de geneeskracht van de Maretak aan bod. Tot slot maak jij je eigen Gluhweinspecerijenmengsel voor thuis en stel je een kersttheemengsel samen, waar de maretak natuurlijk niet in mag ontbreken.

Aanvang: 13.30 uur - 15.30 uur. Deelname: 22,50 - opgeven voor 17 december.


Creatief met kruiden: Siropendag - 9 januari.

Na alle feestdagen heerlijk aan de slag om jouw voorraadkast aan te vullen met een aantal overheerlijke siropen. Je maakt Munt-, Tijm-, en Rozemarijn-Anijssiroop, weldadig bij verkoudheid en hoest. Daarnaast een Cranberrysiroop met giga vitamine C, een Chilipeper-honingsiroop en een Sinaasappel-Kaneelsiroop. Jij gaat huiswaarts met 6 overheerlijke flesjes siroop! Kom maar op koning Winter!

Aanvang: 13.30 uur - 17.00 uur. Deelname: 27,50 - opgeven voor 5 januari.


NIEUW - Spicy - Time for 2 - GARAM MASALA EN PANIR.

Garam Zoals al op onze faceboek pagina te lezen was, starten we in het nieuwe jaar met onze SPICY workshops! Vanaf 2 personen kun jij je eigen specerijenmengsels komen maken en daarnaast nog vele andere culinaire vaardigheden onder de knie krijgen. Time for 2 geeft ook jou en je vriendin de kans om samen een leuke ochtend of middag te ondernemen bij kruidenhuis De Kruidwis. Vanzelfsprekend mag je ook met meer inschrijven, als je dat wenst. Je geeft zelf aan welke dag en datum jullie schikt! Gemakkelijk toch!

Bij de eerste SPICY gaan we zelf een Garam Masala mengsel maken. Afwegen, roosteren en vijzelen, alles doe je zelf. Je neemt dit overheerlijk mengsel vanzelfsprekend mee naar huis. En zult merken dat maanden later de heerlijke geur nog bestaat.
Daarnaast leer je Panir maken, een vegetarische kaassoort uit de Indiase keuken, welke te bakken, grillen en frituren is, in pasta's
te gebruiken of in zoete desserts. Je maakt met de panir een heerlijke curry.

De workshop duurt ongeveer 2,5 uur en kost 35,00 p.p. - Aanvangstijd en datum in overleg.


Workshops in zorgcentra.

Sinds 7,5 jaar deelt Jolanda maandelijks haar kennis en enthousiasme met de senioren van diverse zorgcentra. Dit tot groot genoegen van allen. Op de site en de FB-pagina staat hier eigenlijk niets over vermeld. Daarom bij deze maar eens een kattebelletje! Mocht je interesse hebben in een op maat gemaakte workshop voor de bewoners van een woongroep of zorgcentrum, waarbij volop herinneringen opgehaald worden en bewoners die zelden nog spreken ineens weer hun zegje doen? Wil je ze weer zien genieten van oude en nieuwe smaken? Neem eens contact op, geheel vrijblijvend wordt u informatie toegestuurd.

Trots kan ik ook vermelden dat vanaf januari, maandelijks een kruiden- c.q. kookworkshop gegeven gaat worden in het restaurant van zorgcentrum De Hooghe Clock in Den Bosch, op verzoek van de activiteitenbegeleiding, om te voldoen aan de vraag naar deelname aan mijn kruiden-activiteit daar. De Hooghe Clock wil meer een ontmoetingsfunctie bieden voor iedereen in de wijk en daarom zijn deze workshops toegankelijk voor iedereen. Een hapje proeven, samen een kruidenmiddeltje maken, kruidenanekdotes luisteren? Kom gezellig meedoen. Uw eigen bijdrage is 10,00. De eerste bijeenkomst staat gepland op woensdag 28 januari, van 10.15 tot 11.45 uur. Het thema is dan "Hoest en verkoudheid de deur uit", met kruidenmiddeltjes van vroeger. Inschrijven vooraf bij de receptie van De Hooghe Clock of bij Jolanda@kruidwis.info.


Verloting Egyptische theetjes.

Om de aandacht op onze theedozen te vestigen, verloten wij een doos kruidenthee met Egyptische achtergronden. Op onze website vindt je onder het kopje verrassingsdozen meer info over de thee en mogelijkheden om bijvoorbeeld een doos samen te laten stellen voor jouw sponsorproject.

Hoe doe je mee? Ga naar onze faceboek pagina en like en deel onze pagina. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ga duimen voor jezelf! Bij honderd likes verloten wij de theedoos. Misschien ben jij de gelukkige winnaar!


Van alles wat....

Tussen Kerst en Nieuwjaar houden we bij De Kruidwis een bezinningsweekje. Even terug naar de weldadige winterrust....Vanaf 2 januari kun je weer terecht voor een kruiden- en natuurgeneeswijzeconsult of kaartlegging, ook gaan de workshops dan weer volop van start!

Inschrijven voor de workshops, vragen stellen of informatie aanvragen, graag via de mail:

Voor afspraken voor een consult bel je 073-6410937.

De specerijendoos bestel je ook bij , vergeet niet het ontvangstadres(sen) te vermelden! Je ontvangt jouw nota met de bankgegevens retour. Na ontvangst van jouw betaling wordt de doos verzonden. Als je wenst doen we er een mooie kaart bij met jouw wens, deze dan ook even doorgeven bij de bestelling!

Rest mij ieder een mooie kerstperiode te wensen en een inspirerend, gelukkig, kruidig 2015!


Kruidige groetjes,

Jolanda van der Ben
De Kruidwis.